Cursuri, carti, programe pentru dezvoltarea personala, activitati extracurriculare sau orice alta modalitate de studiu poate reprezinta uneori o povara si nu un motiv de bucurie sau satisfactie. Din nefericire, aceasta respingere, de multe ori involuntara, se transforma mai tarziu, in viata adulta, in amanarea sau chiar evitarea constienta a anumitor sarcini si activitati pe care trebuie sa le indeplinim, comportament cunoscut si ca „procrastinare”.

Asadar, cum putem evita acest obicei atunci cand vine vorba de studiu?

De cele mai multe ori elevii gasesc cu greu motivatia de a invata, chiar si atunci cand lucreaza alaturi de profesorul ideal sau metoda de predare este in totalitate pe placul lor. Desi exista profesori care considera ca stimularea elevului nu trebuie sa fie responsabilitatea lor, un adevarat mentor recunoaste ca succesul studentului se datoreaza, intr-o masura considerabila, motivatiei cu care acesta abordeaza materia studiata pentru o perioada semnificativa de timp. Iata 3 mijloace prin care poti sa iti recastigi sau sa iti pastrezi motivatia de a invata:

Stabileste un obiectiv clar si maret

Suntem siguri ca stii deja ca obiectivele trebuie sa fie SMART si aici nu ne referim la inteligenta ;). Un obiectiv SMART este Specific, Masurabil, Accesibil, Relevant si Time-based sau realizabil in timp util,  criterii esentiale in evaluarea corecta a scopului pe care vrei sa il indeplinesti. Atunci cand vine vorba de studiu, insa, tu esti cel care decide daca sunt necesare toate componentele obiectivelor SMART sau daca le vei ajusta in functie de nevoile tale. Planificarea este importanta in egala masura, de aceea te invitam sa descoperi mai multe in acest articol.

Descopera care sunt sursele tale de inspiratie si acceseaza-le atunci cand ai nevoie

Pe tine ce si cine te inspira? Adreseaza-ti aceasta intrebare mai des si observa daca sau cum ti s-au schimbat principiile, standardele si comportamentul de-a lungul timpului. Inspiratia este o resursa extrem de valoroasa iar daca o folosesti intr-un mod constient si productiv, poate fi acel motor care te ajuta sa continui chiar si atunci cand te simti epuizat sau crezi ca va dura prea mult pana cand rezultatele efortului tau incep sa apara. In plus, spre deosebire de motivatie, care se activeaza prin factori externi (premii, recunoastere sociala), inspiratia vine din interior atunci cand iti descoperi o pasiune, o dorinta sau oameni de succes cu care ai aceleasi valori in comun.

Foloseste materialele potrivite pentru stilul propriu de a invata

Nu toata lumea invata prin aceleasi metode sau cu aceeasi rapiditate. Procesele de invatare sunt diferite si numeroase si este important sa identifici din ce categorie faci parte, pentru a sti cum sa-ti gestionezi corect eforturile. Fie ca experimentezi invatarea prin descoperire, prin memorie sau colaborativa, adapteaza materialele si sursele pe care le folosesti la stilul propriu, pentru a evita plictiseala sau abandonul complet al obiectivului stabilit.

Vrei sa iti descoperi stilul de invatare? Completeaza acest chestionar si primesti rezultatul pe loc, la final. Noi l-am incercat deja 🙂

Motivatia si inspiratia sunt importante in egala masura cand vrei sa studiezi un subiect nou, care poate sa iti induca un sentiment de ezitare, mai ales atunci cand faci primele incercari. In plus, cu ajutorul unui plan bine stabilit, al mentorilor si a cunoasterii de sine, poti sa depasesti orice obstacol care sta in calea dezvoltarii tale personale. Te invitam, asadar, sa explorezi profilele profesorilor existenti pe Savvy Grads si poate viitorul tau mentor, alaturi de care vei creiona acest plan, se afla printre ei!