Fie ca este vorba despre o materie sau un hobby, atunci cand incepi o noua activitate iti doresti, de cele mai multe ori, sa o poti face perfect intr-un timp cat mai scurt. Cu totii experimentam acest impuls la un moment dat, fie din cauza unor factori externi care ne preseaza, cum ar fi un examen sau schimbarea locului de munca, fie din prea mult entuziasm. Cu toate acestea, suntem constienti de faptul ca urgentarea procesului de invatare poate implica omiterea informatiilor importante sau chiar invatarea partiala a unor concepte care ulterior se pot transforma in lacune ce ne impiedica sa avansam.

Cum ar fi daca ti-am spune ca poti utiliza diferite metode si tehnici prin care sa grabesti acest proces?

Tehnologia este esentiala, insa nu si acum

 Oricat de mult ti-ar placea sa folosesti laptopul sau telefonul pentru a lua notite, incearca sa il inlocuiesti cu un jurnal fizic. Conform studiilor, scrierea informatiilor primite pe hartie creste probabilitatea de a le memora mai rapid, mai ales atunci cand sunt reformulate si adaptate intelesului propriu. Poti apela si la sublinierea anumitor idei sau cuvinte cheie, astfel incat sa poti organiza si asocia mai usor structurile complexe. Si pentru ca tot vorbim de tehnologie, nu uita sa iti opresti notificarile, pentru a nu fi distras! 😉

Adapteaza modul de invatare la stilul personal 

Somnul, sportul si frecventa cu care studiezi fac parte din modul tau de viata, de aceea este important sa faci ajustarile necesare pentru a functiona la capacitate maxima. Este esential sa acorzi atentie somnului si sportului pentru ca imbunatatesc memoria, reduc nivelul de stres si sporesc atentia, ajutandu-te sa ramai intr-o forma mentala mai buna si sa asimilezi informatiile mai usor. Daca iti doresti sa stabilesti si un ritm de invatare, poti alege tehnica Pomodoro conform careia studiezi 25 de minute, faci 5 minute pauza si dupa ce repeti tehnica de 4 ori poti lua o pauza mai lunga, de 15-30 de minute.

Inavata colaborativ si testeaza-ti cunostintele 

 Zicala „prietenul la nevoie se cunoaste” este mai potrivita ca oricand! Colaborarea cu un coleg poate fi extrem de benefica atunci cand te apuci de invatat, deoarece dezbaterea, intrebarile si gandirea creativa te pot ajuta sa memorezi mult mai usor diferite notiuni. De asemenea, socializarea poate sa conduca la o abordare diferita a problemei, dand nastere unei perspective noi. In plus, alaturi de un coleg sau prieten poti aplica si metode de evaluare interactive, realizand teste grila sau de tip quiz prin care sa va evaluati cunostintele reciproc.

Asadar, indiferent de ce tehnica alegi pentru a asimila informatiile mai rapid, cu siguranta procesul ti se va parea mult mai usor daca iei in considerare cateva din sfaturile oferite. Schimbarea modului in care abordezi o activitate noua poate avea un impact pozitiv asupra memoriei si poate chiar sa stimuleze nivelul de atentie, insa stim ca uneori esti mult mai motivat daca lucrezi cu un profesor, intr-un cadru privat. Hai pe Savvy Grads sa descoperi ce profi te asteapta acolo si cum te poti conecta cu ei!